Kansallismuseon huoltotoimenpiteitä


Museorakennuksissa sisäilma vaikuttaa museoesineiden säilymiseen ja henkilökunnan ja museovieraiden viihtymiseen. Sen laadun ylläpitämiseksi on toteutettu monimutkaisia taloteknisiä järjestelmäkokonaisuuksia. Jotta talotekniikkakin ei museoidu, järjestelmien ylläpitämiseksi on jatkuvasti tehtävä työtä.
Kuvissa Kansallismuseota huoltaa ISS Worldin huoltomies Juha Partanen.

Kuvat: Soile Tirilä, Museovirasto

Huoltotoimia 1
Rakennusautomaatio ei nimestään huolimatta ole automaattinen, vaan sitä hoitavat kiinteistöjen huoltomiehet. Järjestelmän valvonta, ohjaaminen ja säätäminen on tehtävään koulutetun ammattilaisen työtä. Se vaatii huolellisuutta ja pitkäjänteisyyttä. Rakennusautomaation integraatioratkaisujen ohjelmistot ja käyttöjärjestelmät vanhenevat nopeasti ja ne vaativat päivittämistä.

Huoltotoimia 2
Kaikkia säätötoimia ei voida tehdä suoraan tietokoneen järjestelmästä tai etäyhteydellä, vaan on käytävä paikalla konehuoneessa. Myös koneiden toiminnan testaus ja hälytysten kuittaus vaativat tarkastuksia paikalla. Kuvassa muutetaan koneellisen ilmanvaihdon säätöarvoja valvonta-alakeskukselta.


Huoltotoimia 3
Koneiden moniin konkreettisiin huoltotoimiin, kuten esimerkiksi ilmanvaihtokoneen suodattimien ja puhaltimien hihnojen vaihtoon tarvitaan osaavia ja koulutettuja ihmisiä. Tietokone ei niitä vaihda. Suodattimien vaihto tehdään kahdesti vuodessa.

Huoltotoimia 17
Höyrykostuttimen sylinterin höyrytysletkun vaihto kiertoilmailmanvaihtokoneeseen.

Huoltotoimia 8
Ilmanvaihtokoneen höyrykostuttimen muovinen sylinteri täytyy ajoittain puhdistaa sakasta, jota irtoaa elektrodilevystä, kun höyrytettävää vettä kuumennetaan. Sylinterin puhdistuksen jälkeen elektrodilevy vaihdetaan uuteen.